Fibromyalgie/weke delen reuma

De naam Fibromyalgie komt uit het latijn en betekend bindweefselspierpijn(fibro=bindweefsel, myo=spier en algie=pijn). In de volksmond wordt Fibromyalgie ook wel weke delen reuma genoemd. Patienten hebben hierbij chronische pijn. Naast chronische pijn is er ook vaak sprake van stijfheid in de spieren en vermoeidheid. Klachten die we verder ook regelmatig terugzien bij fibromyalgiepatiënten zijn:  slaapstoornissen, hoofdpijn, darmklachten, angst en concentratiestoornissen. Fysiotherapie bij Fibromyalgie/weke delen reuma richt zich op het verhogen van de fysieke belastbaarheid en het verminderen van de beperkingen waar de patiënt tegenaan loopt.

Oorzaak van Fibromyalgie

In de literatuur wordt Fibromyalgie omschreven als een chronisch gegeneraliseerd pijnsyndroom. Hiervoor is vooralsnog geen duidelijke medische reden voor aanwijsbaar. Dit houdt in dat mensen met fibromyalgie, pijn ervaren zonder dat er een duidelijke oorzaak wordt gevonden in het lichaam. Wel is er een vermoeden dat de klachten lijken te onstaan door een combinatie van zowel lichamelijke, psychische en omgevingsfactoren.

Weke delen Reuma

Omdat de klachten zich hoofdzakelijk openbaren in de zachte weefsels van het lichaam en gelijkenis vertonen met reumatische klachten, wordt Fibromyalgie in de volksmond ook wel “weke delen reuma” genoemd.

De fysiotherapeutische behandeling

Bij Fysiotherapie Fascinatio wordt u geleerd om beter met de pijnklachten van Fybromyalgie/weke delen reuma om te gaan, waardoor u minder belemmerd zal worden in het dagelijks leven(verminderen van de beperking).

Een belangrijk onderdeel van de therapie is het vergroten van de fysieke belastbaarheid door middel van conditie- en krachttraining. Dit zal worden gedaan met een op maat gemaakt trainingsschema die onder begleiding van een fysiotehrapeut wordt uitgevoerd in Sportcentrum Rivium. Hiernaast zal er aandacht worden besteed aan ademhalings- en ontspanningsoefeningen om te leren om het lichaam en de geest tot rust te laten komen.

Uw fysiotherapeut

Bij Fysiotherapie Fascinatio heeft Lara Broersen(fysiotherapeut) zich gespecialiseerd in de behandeling van Fibromyalgiepatiënten. Patiënten met Fibromyalgie/weke delen reuma zullen in principe bij haar in behandeling komen. Door deze aanpak heeft zij veel ervaring gekregen met dit ziektebeeld en kan zij, bij de behandeling, de therapie goed aanpassen op uw persoonlijke situatie.

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut voor de behandeling van uw klachten dan bent u van harte welkom in onze praktijk.

Locatie

Voor de behandeling van Fibromyalgieklachten is veel ruimte nodig is en wordt gebruik gemaakt van diverse oefenapparaten. Wij hebben daarom tevens een vestiging in Sportcentrum Rivium geopend. Op deze locatie zijn alle benodigde faciliteiten voorhanden. U zal, na de eerste afspraak, meestal op deze vestiging worden behandeld.

Het adres van Sportcentrum Rivium is:

Rivium 2e straat 11
2909 LG Capelle aan den IJssel

Relevante links voor patienten: