Tenniselleboog, epicondylitis lateralis, epicondylalgie… Dit zijn allemaal termen voor een aandoening waarbij de cliënt pijnklachten ervaart aan de buitenzijde van het elleboog gewricht. De spieren van de onderarm, die ervoor zorgen dat de vingers gestrekt kunnen worden, hechten aan op het botpuntje aan de buitenzijde van de elleboog. Door een overbelasting van deze spieren ontstaan er pijnklachten.

Tennisarm-201x300Verschillende behandelmethodes hebben als doel om deze pijnklachten te verminderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft geen bewijs gevonden voor een supirieure bahandelmethode. Sommige artsen adviseren het gebruik van een brace of plaatsen een injectie in de elleboog, sommige fysiotherapeuten masseren de spieren van de onderarm en rekken de spieren op.

Een methode die kan worden gebruikt is de ‘Van der Ven’-methode. Dit is een techniek waarbij de aanhechting intensief wordt geprikkeld middels een diepe massagetechniek. De behandeling staat ook wel bekend als diepe-frictie methode. Uit eerder onderzoek blijkt dat 80% van de cliënten na slechts 3 behandelingen 80% pijnvermindering hebben en 50% krachtverbetering. Tijdens het behandeltraject kunnen nagenoeg alle (sport)activiteiten voortgezet worden. Er hoeft geen brace gedragen te worden. Wel krijgt u zeer gerichte oefeningen mee om het herstel te bespoedigen.

Waarom ‘specialist’?
Jasper Bier is fysio- en manueeltherapeut.Jasper_Bier Tijdens de opleiding manueeltherapie heeft hij deelgenomen aan een onderzoek naar de effectiviteit van een specifieke behandelvorm voor tennisellebogen: de ‘Van der Ven’-methode.