Trauma gerelateerde nekpijn

Nekpijn-201x300Whiplash is een ‘oude’ term voor onder andere nekpijn klachten als gevolg van een ongeval. In de loop van de jaren is de term veranderd van Whiplash naar ‘Whiplash associated disorder’ en in de laatste richtlijn van de beroepsvereniging is de term veranderd naar ‘Trauma gerelateerde nekpijn’. De benaming is veranderd, omdat de term whiplash vaak alleen gerelateerd is aan een auto-ongeval. Maar ook een val of een ander ongeval waarbij de nek een onnatuurlijke beweging maakt kan een oorzaak zijn van nekpijn. Verder heeft de term Whiplash een zeer negatieve associatie met een langdurig karakter van de nekpijn. Terwijl het vaak ook gepaard gaat met andere lichamelijke klachten.

Onderzoek

Nekpijn, en dus ook trauma gerelateerde nekpijn, kan zich op diverse manieren manifesteren. Er zijn verschillende problemen die de pijnklachten kunnen veroorzaken. Hierbij valt te denken aan een verminderde bewegelijkheid van de nek (hypomobiliteit), een verhoogde spierspanning in de nek (hypertonie) en een instabiel gevoel in de nek (instabiliteit). Deze factoren moeten dan ook onderzocht worden.

Behandeling-nek-1-300x201Hiervoor maken wij gebruik van diverse meetinstrumenten:
– CROM: dit apparaat bevat diverse meters die de bewegelijkheid van de nek in alle richting meet;
– Stabiliser: deze meet of de spieren op de juiste manier en met de juiste hoeveelheid kracht kunnen aanspannen;
– Een laser meting: deze meet het vermogen van de nek(spieren) om bewegingen vloeiend gecontroleerd te laten verlopen en deze meet het vermogen van de nek om te voelen in welke positie hij zich bevindt (de joint-position error ofwel JPE).

Naast deze fysieke metingen willen we ook graag informatie over de pijn. Hiervoor vragen wij u de pijn een cijfer te geven op een schaal van 0 tot 10, waarbij 0 gelijk staat aan geen pijn en 10 aan ondraaglijke pijn. Ook maken we gebruik van een vragenlijst van 10 activiteiten welke u scoort op mate van beperking. Deze gegevens tezamen geeft ons voldoende informatie voor een diagnose en een prognose. De vragenlijst vindt u onderaan dit document.

Maakt u bij ons een afspraak? Vult u dan alstublieft deze vragenlijst alvast thuis op uw gemak in.

Jasper_BierWaarom ‘specialist’?
Jasper Bier is fysio- en manueeltherapeut. Als hoofdauteur van de richtlijn ‘Nekpijn’ van de Nederlandse Beroepsvereniging Fysiotherapie is hij op de hoogte van alle laatste evidentie en ontwikkelingen op dit terrein. Daarnaast voert hij een groot onderzoek uit bij de Erasmus universiteit in Rotterdam naar de voorspelbaarheid van het beloop van nekklachten